Costa Rica Conclusie en Reacties

Conclusie

Over het waarom we naar Costa Rica zijn gegaan heb ik het bij de inleiding al gehad.

En om nu te zeggen of deze vakantie aan onze verwachtingen heeft beantwoord kan ik duidelijk zijn: Nee!

Het heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen, wat een mooi land is dit! De prachtige natuur en de aardige mensen maken dit tot een geweldig vakantiebestemming.

De natuur is gewoon overweldigend. Je hebt continu het gevoel dat je de hele dag overvallen wordt door zo veel natuurindrukken en momenten van verwondering. Neem nu de vogels: jullie weten dat het een liefhebberij van mij is, maar het is net of je in een mega-volière rondloopt met al die tropische geluiden en kleurenpracht. Ze zijn hier niet gewoon paars of rood, nee, de kleuren spatten er echt af. Ikzelf heb tijdens daglicht eigenlijk weinig rust gehad. Gelukkig voor mij werd het om 18:00 uur donker en dan had ik tijd om bij te komen.

De natuur op zich is gratis, maar het ecotoerisme weet welhaast overal een prijskaartje aan te hangen. Als je drie weken rondrijdt moet je wel keuzes maken. Natuurlijk snappen wij ook wel dat je met entreegeld de parken steunt, maar om nu telkens 10 à 15 dollar per persoon per dag te betalen voor entree van een nationaal park voor 4 personen en er dan ook nog af en toe een gids bij te nemen van tussen de 50 en 100 dollar... Je kan wel nagaan dat de teller dan flink gaat lopen. Dat vind ik dan wel een heel groot nadeel in vergelijking met Europa, daar is bijna alles gratis toegankelijk.

De gebieden zijn stuk voor stuk prachtig, en we hebben nog lang niet alles gezien, ook daarin moet je keuzes maken. Wat ik de volgende keer anders zou doen is per locatie minimaal 2 volle dagen blijven, dus minimaal 3 overnachtingen per plek, dat zou iets meer rust gegeven hebben.

De mentaliteit van de mensen buiten de grote steden is vriendelijker dan in de stad, dat merk je wel. In het land zelf zijn ze over het algemeen wat relaxter, de stadsmensen zijn meer gehaast, dat merk je al meteen in het verkeer. Van onveiligheidsgevoelens hebben we geen last gehad.

Wat betreft het verkeer viel het mij erg mee. Ik had me het iets erger voorgesteld, gezien wat ik erover gelezen had. Het verschilt weinig van hier, alleen de snelheid is beperkt en je hebt heel erg veel van die grote trucks waar je rekening mee moet houden. Het wegennet op zich is goed en op kleine stukjes na zijn er weinig gaten in de weg, waarvoor wel werd gewaarschuwd. Maar goed, je moet altijd blijven opletten.

Met het weer hebben we het getroffen: wel wat regen, maar niet de hoeveelheden waar ze de weken ervoor last van hadden in bepaalde delen van het land. De bergketen die dwars over het land loopt was zo’n beetje de scheiding. Zat je aan de Pacifische kustkant, dan had je beter weer dan aan de Caribische kustkant. Daar hadden ze de laatste weken al erg veel slecht weer te verduren gehad; zie hiervoor de inleiding.

Het groene (natte) seizoen dat er in de zomer heerst is goed te doen voor de vakantie. Het blijven veelal tropische buien, maar daartussen heb je vaak wel lekker de zon, en over het algemeen is het altijd warm. Tussen de 25 en 30 graden moet je op rekenen. Het is altijd wel vochtig warm.

Ook de accommodaties waar wij geweest zijn waren prima op orde. Wat dan voor ons Nederlanders wel weer gemakkelijk is, is dat op veel plekken landgenoten zijn neergestreken en er hun eigen domein hebben opgezet. Hen wil ik hierbij dan ook nog een keer bedanken voor de goede zorgen die zij hun gasten geven. Het was overal top!

Kortom, zo’n reis is zeker de moeite waard. Het kost op zich wel wat meer dan een gemiddelde vakantie. Ongeveer het dubbele, daar moet je wel op rekenen, maar het is het geld meer dan waard.

Wie weet gaan we er nog eens heen; er is genoeg te ontdekken.

Misschien is het voor jullie een aanzet of idee om er ook eens te gaan kijken. We hebben jullie alvast een aanzetje gegeven!

pura vida2

Reacties

Reacties   

#36 Henk 14-11-2018 22:16
Hallo Hans,

je hebt gelijk, dat he ik me niet gerealiseerd omdat wij natuurlijk al op het terrein waren en daar verbleven.
Sorry, ik zal het even aanpassen bij het verhaal.

Henk
#35 Hans 14-11-2018 03:03
Hallo Henk,
ik heb je verslag met plezier gelezen en er veel info uitgehaald. Op dit moment (13nov2018) ben ik in La Fortune. Ik dacht van jou tip de gratis wandeling onder leiding van eengids bij de Observatory Lodge te kunnen meemaken. Helaas.
Deze wandeling is alleen voor gasten. Wij kwamen als niet gast het terrein niet op. Jammer
#34 Margreet 05-04-2018 23:50
Wat ontzettend leuk om jullie reisverslag te lezen. Wij gaan over even ruim 2 maanden die kant op voor 15 dagen en met eigen huurauto. Nu hebben wij er helemaal veel zin in.

Gr Kees en Margreet
#33 Els Bijlholt 22-06-2017 21:14
Dag Henk, wat een toeval dat ik jouw reisverslag hier zie. We hebben elkaar al een paar jaar niet meer gezien:ik ben de moeder van Niek Schelwald. Over 5 weken ga ik met dochter Irene, die dan net 1 dag 20 jaar oud is, naar Costa Rica. Ik ben dan ook erg blij met jouw uitgebreide verslag en zal er zeker gebruik van maken. Ik heb onze vliegreis, met 1 tussenstop in Houston, al geboekt. Ook een auto (Suzuki Jimmy 4 wheel drive) en het hotel voor de aankomst en vertrek. De rest ga ik in de komende weken nog regelen en zal dan ook zeker kijken welke accomodaties jullie hebben gebruikt en welke route jullie hebben genomen. Wij vertrekken op 23 juli en zijn op 9 augustus terug op Schiphol. Niek is in die periode met scouting op zomerkamp naar Berlijn. Hartelijke groet, ook aan Karin, Finn en Morris
#32 Renee Pol 07-05-2017 14:10
Dag Henk,

Wat een mooi uitgebreid verslag heb je gemaakt met duidelijke beschrijvingen waar je moet zijn om zaken te zien. Wij gaan van de zomer met onze kinderen en heb heel stukken uit je reisverslag in mijn roadbook gezet. Thanks voor de inspiratie!

Groeten Renée
#31 Hester 25-03-2017 12:34
Beste Henk en familie,
Wat een heerlijke manier om een zaterdagochtend door te brengen: jullie reisverslag lezen en ondertussen aantekeningen maken van alle tips. Veel dank voor het delen en de gedetailleerde beschrijvingen! Wij vertrekken eind juli van dit jaar met onze twee jongens van 9 en 12 naar Costa Rica en hopen er net zo'n mooi avontuur van de maken als jullie hebben gedaan. Ik ga onze belevenissen in Costa Rica bijhouden op phlt.reislogger.nl, waar op dit moment en verslag op staat van onze reis in Zuid-Afrika in de zomer van 2016. Ook een aanrader als bestemming ;-).
Hartelijke groet vanuit Alkmaar!
Hester
#30 Henk 13-10-2016 08:59
Hallo Eddie,

dank voor je reactie, goed te horen dat je het mooi vindt.

ik stuur je een email met info.

MvG,

Henk
#29 Eddie 13-10-2016 08:56
Hallo Henk, ben onder de indruk geraakt van het fantastische verslag. Maar wij zijn echte Azie gangers en hebben heel Azie gehad en zijn zoekende naar een nieuw avontuur.
Maar heb je een indicatie qua prijs wat jullie kwijt waren voor een reis in CR. Wij willen gaan met 2 volwassenen en een kind van 15 jaar oud.

Eddie
#28 Nancy 31-08-2016 23:04
Dank je voor je mooie reisverslag. Wat een mooie en avontuurlijke reis hebben jullie gemaakt. Voor een gedeelte doen we dezelfde plaatsen aan dus ik zal veel aan je verslag hebben.

Groetjes,
Nancy
#27 Henk 15-08-2016 10:38
Hallo Jose,

bedankt voor je leuke reactie. Hopelijk zit er nog een ideetje tussen voor jullie 6e reis. Er is daar ook zo veel te zien ook dus dat moet wel lukken. Ter voorbereiding had ik overigens weer tips uit jouw blog gehaald, zo kun je elkaar leuk aanvullen :-)

Veel plezier straks.

groeten,

Henk

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

DESIGN BY WEB-KOMP